Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak rzeczywiście niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film