Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.
Wino Polska
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.