Świetna włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film