Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc przeróżne ceremoniały, składniki i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które pospolite są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz najbardziej napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma faktycznie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest smaczna i sycąca.