Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli korzystna kwa to bez żadnego ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Czemu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
dobra kawa
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkowicie rozmaite potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są bardzo podobne, to jednakże się różnią.
kawa z peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, skutkiem tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją integrować z aromatami, wskutek tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać szczegółowo skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie dodatkiem.